Header image

5 ideja za kupovinu poklona za dečiji rođendan

(koji neće završiti u kanti)

Kupovina poklona za dečiji rođendan zvuči kao zanimljiv i jednostavan zadatak.

Odrasli su česti gosti na rođendanima svojih malih rođaka i dece prijatelja i kolega, a klinci dobijaju pozivnice za rođendan drugara iz vrtića, škole ili parka. Nije retka pojava da odrasli koji kupuju poklon ne poznaju dobro slavljenika, a nisu dovoljno bliski sa njegovim roditeljima da bi ih pitali za savet. Tada kupovina prestaje da bude zabava i postaje iscrpljujuća obaveza.

Ograničeni budžetom i zatrpani raznovrsnom ponudom, mnogi od nas na kraju odaberu neka od „sigurnih“ rešenja poput odeće. Iako odevni predmeti imaju upotrebnu vrednost, deca najčešće nisu oduševljena takvim izborom.

Šta onda kupiti?

Odabrati jednobojan džemper koji ide uz sve (pod uslovom da smo potrefili broj i ukus roditelja i deteta) ili rizikovati kupovinom neke igračke?

Ne postoji univerzalno rešenje, ali imamo 5 ideja koji vam mogu pomoći da izmamite osmeh slavljenika, ne razočarate roditelje i ujedno ne oštetite značajno kućni budžet.

Ideja 1 – Napravite paket malih poklona

Deca vole paketiće!

Ako ne možete da odlučite koju igračku da odaberete, kupite više sitnica (često ovakav poklon može biti i povoljniji) i spakujte ih u šarenu kutiju ili kesu sa mašnom. Na primer, umesto da kupite jednu igračku od 2.000 dinara, kupite nekoliko sitnica po 300, 400 dinara i napravite paket.

Dete će se radovati otvaranju paketa i veća je verovatnoća da će ga neki od sadržaja obradovati nego da ste kupili 1 veliki poklon.

Sadržaj paketa birajte prema uzrastu i polu slavljenika. Ukoliko ne znate njegova interesovanja, kupite sitnice koje (skoro) sva deca vole:

 • Balone ili set za balone od sapunice
 • Bombone ili mini čokoladice
 • Bojice, krede ili zanimljiv školski pribor
 • Nalepnice ili stikere za zid
 • Gumice za kosu, rajf ili šnalice za devojčice
 • Glinu ili plastelin
 • Playmais ONE ili Mini
 • Loptu ili slagalicu
 • Flašu za vodu u skladu sa uzrastom
 • Blesave čarapice i dr.

Ideja 2 – Kupite višenamenski poklon

Uvek postoji rizik da će slavljeniku poklon brzo dosaditi, čak i kada smo ga pažljivo birali za dete koje dobro poznajemo. Ovaj rizik možete smanjiti tako što ćete birati proizvode koji imaju više namena, tj. mogu se koristiti na više načina.

Npr. ukoliko želite da kupite odevni predmet za devojčicu, odaberete tuniku ili helanke. Ukoliko ne bude oduševljena vašim izborom, može je koristiti kao udobnu spavaćicu ili pidžamu.

Knjige su često poklon prvog ili drugog izbora jer nemaju rok trajanja, a imaju edukativnu vrednost. Ipak, ako ne znate šta slavljenik voli da čita (ili da mu se čita), umesto obične odaberite neku od multifunkcionalnih knjiga koje su ujedno i slagalicebojankealbum ili pored priča sadrže i mozgalice.

Ideja 3 – Kupite poklon koji će se koristiti na proslavi rođendana

Danas mnogi roditelji slave deci rođendane u igraonicama ili uz odabranu animaciju. S obzirom na brz tempo života kojim živimo i nedostatak vremena, nije redak slučaj da se i kompletno posluženje naručuje iz restorana.

Dete i njegove drugare možete obradovati poklonom koji će svi gosti zajedno koristiti na rođendanu.

Ako ste vešti u kuhinji, možete napraviti originalnu tortu, popse, kolače, domaće kekse ili mafine.

Ukoliko je slavljenik mlađi od 7 godina, razmislite o buketu balona punjenih helijumom. Svako od drugara, nakon rođendana, može poneti 1 balon kući, dok najveći balon ostaje slavljeniku.

Verovatno ste čuli za pinjatu? (ako niste, posetite Art Pinjata Studio). Tvrdu igračku od papira koja se pravi po vašoj želji, puni slatkišima i oslikava tako da izgleda kao da je detetov omiljeni junak izašao direktno iz crtanog filma.

Ako odaberete model kome se povlače trakice kako bi slatkiši ispali (umesto tradicionalnog udaranja pinjate), slavljenik pinjatu može sačuvati kao uspomenu.

Pored toga što je lepa, ona može biti i korisna.

U kući se može koristiti kao skladište sitnih igračaka.

Ideja 4 – Poklonite nezaboravan doživljaj

Ne morate slavljeniku uvek doneti poklon u kesi. Bidite originalni. Umesto predmeta u ukrasnom papiru, poklonite detetu novo iskustvo (pre toga konsultujte roditelje da li se slažu):

 • Kartu za bioskop ili pozorište,
 • Mesec dana sportića,
 • Ulaznicu za bazen ili zabavni park,
 • Školicu jahanja,
 • Druženje sa životinjama na nekom od salaša ili farmi,
 • Kartu za klizanje,
 • 3 sata skakanja na velikom dušeku u parku.

Ideja 5 – Personalizovani pokloni

Personalizovani pokloni su odličan način da dosadan predmet pretvorite u originalan poklon koji će dete dugo koristiti. U skladu sa vašim budžetom i godinama slavljanika, pronađite predmet koji svi imamo u kući i često ga koristimo, npr. bade mantil, peškir, šolje za četkicu za zube, papuče, jednobojnu majicu, neseser i sl.

Na ovaj dosadan predmet, koji nije uobičajen rođendanski poklon, odštampajte originalnu poruku ili ime slavljanika. Jednobojni beli peškir za ruke je promašeni poklon (čak i za useljenje), ali peškir na kome je slika malog čudovišta sa tekstom, „Ne diraj, Milanov peškir ujeda“ je poklon o kome se priča.

Poklon je za dete, ali dete ne živi samo

I još nešto. Kada kupujete poklon za dete (posebno ako ne poznajete roditelje), vodite računa i o drugim ukućanima. Nemojte kupovati ogromne poklone (jer možda nemaju mesta za njega), bučne poklone (bubnjeve, trube i sl.), poklone koji zahtevaju redovno servisiranje (dodatne troškove) i poklone koji su neprimereno skupi.

Imate još neki savet za poklon koji neće završiti u kanti? Napišite nam vaše ideje u komentarima.