Header image

Kako da se igramo kod kuće bez igračaka?

5 predloga za kreativnu zabavu bez dodatnih troškova

Igra kod kuće bez igračaka danas može zvučati kao naučna fantastika. Reklame za igračke viđamo svuda. Na televiziji, u dnevnoj štampi, na društvenim mrežama. I ne samo to. Koliko puta vam se dogodilo da dete dođe iz vrtića ili škole i kaže da njegov drugar ima novu igračku koja je baš super i da ono hoće istu takvu?

Čak i ako se zaputite u prodavnicu kako bi kupili tu „super igračku“, usput ćete naleteti na desetine, pa i stotine drugih igračaka na rafovima. I sve deluju super, sve deluju lepe, uredno zapakovane u šarene kutije koje vrište: „kupi mene, kupi mene“.

Mnoge od njih možda i jesu kvalitetne, zabavne, pa čak i edukativne. Ali, ako bi svaki put kupovali po jednu „super“ igračku koje imaju detetovi drugari, koliko bi mesečno potrošili samo na igračke? I gde bi stavili sve te predmete? A možda najvažnije od svega, koliko bi dugo trajalo detetovo interesovanje za svaku od tih novih igračaka?

Dajemo vam 5 predloga kako da iskoristite predmete koje većina nas ima kod kuće za kreativnu zabavu (neki od predloga nisu idealni za roditelje koji loše podnose privremeni nered u stanu).

Predlog 1 – Kućice i šatori

 

Slika preuzeta sa https://www.pinterest.com/pin/262264378269996767

 

Igra kod kuće bez igračaka nas prvo asocira na šatore. Postoje gotovi šatori za decu koje možete kupiti. Ukoliko imate prostora u domu, oni su dobro rešenje za sklanjanje igračaka sa centra sobe. Ali, da li se sećate kućica i šatora koje ste pravili kao mali od posteljine, prekrivača i jastuka?

Manja deca možda neće umeti sama da naprave kućicu, ali će svakako uživati sakrivajući se u njoj. Pomozite im da odaberu pokrivače i zakače ih za nameštaj tako da dobiju improvizovani šator.

Starija deca mogu sate provesti prikupljajući „odgovarajuće“ prekrivače i jorgane koji će biti idealni kao krov i igračke koje će biti deo novog kutka. Dete može pozvati drugare na igranje u novom „tajnom skrovištu“. Zabava je zagarantovana.

Predlog 2 – Mali kuvari

 

Verovatno ste prvo pomislili na kuhinju koja je posuta brašnom, gomilu prljavih sudova i fleke od čokolade po nameštaju. Na svu sreću, sve ovo se može izbeći pažljivim planiranjem namirnica koje ćete dati detetu da koristi kao „kuvar amater“. Evo nekoliko ideja:

 • Napravite smesu od brašna i vode (možete dodati i kvasac) i dajte deci oklagiju i modle. Ukoliko nemate modle, možete koristiti plastičnu čašu ili neki plastičan čep (npr. zatvarač kisele vode ili poklopac). Deca neka operu ruke i očiste sto, a zatim ih pustite da sami prave oblike po želji. Testo na kraju možete ispeći u rerni.
 • Napišite, odnosno nacrtajte recept. Čak i ako deca znaju da čitaju, biće im zanimljivije da prave hranu koja ima slikovne instrukcije. Jednom napravljen recept možete koristiti više puta.
 • Dajte deci namirnice koje se mogu konzumirati izgnječene. Idealno „jelo“ za male kuvare početnike je recept za voćni jogurt. Izvadite na sto voće koje imate u kući, jogurt i nekoliko viljušaka (manja deca mogu koristiti kašiku ili čak oklagiju). Po želji, deca mogu u jogurt ubaciti i malo pavlake. Pripremite jednu veliku činiju, flašu ili nekoliko manjih činija za smesu i zabava može da počne.

Predlog 3 – Kartonske rolne (od WC papira)

 

Igra kod kuće bez igračaka – uz pomoć wc papira. Možda zvuči kao neobična igračka, ali kartonske rolne mogu imati brojne namene, a jedna od njih je materijal za igru. Od ovih rolni deca mogu napraviti različite životinje i držače olovaka, četkica i bojica, pa čak i pakovanja za sitan školski pribor (npr. spajalice ili gumice).

Ukoliko vam nedostaju ideje, potražite na internetu slike životinja koje su deca pravila samo sa bojama, nalepnicama i kartonskim rolnama.

Pri odabiru materijala za rad, imajte na umu sledeće:

 • Kreoni, vodene boje i tempere ostavljaju vidjivu boju na kartonima, ali mogu ostaviti i trag na dečijoj odeći i rukama,
 • Drvene boje neće ostaviti trag na odeći, ali će boja na kartonu biti bleda jer on nije beo,
 • Flomasteri ostavljaju jasan trag (ako se nisu osušili) na kartonu, ali mala deca se mogu išarati,
 • Nalepnice i kolaž papir su odlično rešenje za decu koja umeju sama da koriste makaze. Ukoliko ne umeju da seku i odlepljuju nalepnice sami, vi ih možete iseći na sitnije delove, odlepiti ih, a zatim ih zalepiti za ivicu stola tako da dete lako može da ih uzme u ruku i zalepi na karton,
 • Na karton možete zalepiti i glinu i sačekati da se osuši,
 • Za dekoraciju životinja možete koristiti i Playmais komadiće.
 • Starija deca, koja umeju da barataju lepkom, životinje mogu dekorisati i brojnim drugim materijalima: pirinčem, perjem, pasuljem, dugmićima, perlicama, vunicom i sl.

Predlog 4 – Ređamo čaše (ili karte)

 

Da li umete da napravite kulu od plastičnih čaša? A od karata?

Ova igra zahteva koncentraciju, ali uči decu strpljenju i razvija fokus. Mala deca mogu graditi kulu od tankih čaša od plastike. Čaše možete obojiti ili ih dekorisati nalepnicama kako bi bile zanimljivije.

Stariji mališani mogu vežbati da prave kule ili neke druge oblike od karata. Za dečake, napravljana građevina može biti tunel za autić ili prepreka za kliker ili lopticu. Devojčice građevinu od čaša ili karata mogu koristiti kao deo nameštaja za svoje lutke ili mini figurice.

Ako je napolju toplo, čaše možete ređati uspravno i pokazati deci kako se voda iz čaše na vrhu piramide preliva u sve ostale.

Predlog 5 – Izmisli društvenu igru

 

Zvuči komplikovano? Ne mora da bude. Ako je cilj da se dete uz vašu pomoć ili sa drugarima ludo zabavi, a istovremeno bude fizički aktivno, razmislite o sledećem konceptu:

Isecite A4 papir na jednake četvrtine, a zatim svaku četvrtinu na pola. Tako ćete dobiti 8 listića. Nastavite da sečete dok ne dobijete željeni broj listova (u zavisnosti od toga koliko je igrača). Recimo, za 4 osobe napravite 40 listova.

Na svakom listu napišite ili nacrtajte (možete i da odštampate) šta treba da uradi igrač kada izvuče karticu (zadaci treba da budu primereni uzrastu najmlađeg igrača). Na primer:

 • Napravi kolut napred,
 • Napravi kolut nazad,
 • Čučni 7 puta bez padanja,
 • Uradi 3 trbušnjaka,
 • Skači na jednoj nozi od kreveta do ormana,
 • Preskači vijaču 20 sekundi,
 • Napravi zvezdu,
 • Pravi se da voziš bicikl sa podignutim nogama 2 minuta,
 • Ubaci 5 (od 10) zgužvanih papira u kantu za đubre,
 • Trči u mestu dok traje pesma,
 • Prošetaj sa knjigom na glavi od kupatila do kuhinje (ali da knjiga ne padne)…

Igra počinje tako što se svakom igraču podeli 6 listova sa zadacima, a 16 listova ostaje na talonu. Igrač koji ispuni svoj zadatak sklanja karticu sa strane. Igrač koji ne uspe da uradi zadatak vuče dodatnu karticu sa talona. Pobednik je onaj koji ostane bez kartica.

Zabavno, zar ne?

Imate još neku ideju? Napišite nam u komentarima.