Header image

Šta je dobra igračka i kako je prepoznati?

Ovo je neizbežno pitanje svakog roditelja, bake, deke, tetke, prijatelja i svih onih koji žele da obraduju klince na duže od 5 minuta.

Šta je zapravo dobra igračka?

Internet obiluje tekstovima koji pojašnjavaju pojam dobre igračke. Pored opštih zahteva da bude bezbedna i usklađena sa uzrastom, najčešće se dobrim nazivaju one igračke koje razvijaju određene sposobnosti kao što su fina motorika, logičko zaključivanje, kreativnost i sl.

Ali šta to tačno znači?

Stava smo da je dobra igračka stimulativna i da zadovoljava sledeće kriterijume:

  • Ona ima višestruku namenu: čak i kada je proizvođač dao instrukcije kako se igračka koristi, dete ima mogućnost da izmisli novu igru. To su igračke koje su deci zanimljive i onda kada ih dobiju bez ikakvih instrukcija za upotrebu. Reč je o igračkama sa kojima će deca želeti da se igraju više puta…i to na različite načine.
  • Ona podstiče pronalaženje rešenja: igre koje zahtevaju pronalaženje rešenja su izazovne, a rešavanje zadatka prati osećaj ponosa, rast samopouzdanja i zadovoljstvo.
  • Ona se može koristiti u različitim okolnostima: reč je o igračkama koje ne zahtevaju dugotrajnu pripremu pre početka igre, posebne uslove za igru (npr. prazna soba, minimum 5 igrača, dozvolu ukućana ukoliko je igračka glasna i sl.) i koje se lako mogu prenositi (npr. ukoliko dete želi da je ponese kod bake i deke).

Evo nekoliko primera igračaka na našem tržištu koje odgovaraju navedenim kriterijumima.

Dobble (Spot It za tržište SAD-a)

Iako nedovoljno promovisana u Srbiji ova društvena igra iz Francuske je, po našem mišljenju, savršen primer dobre igračke. Na Amazonu ima prosečnu ocenu 4.8 od 5. U kutiji se nalazi 55 kartica koje na sebi imaju po 8 nacrtanih simbola (mačka, srce, delfin i dr.).

Proizvođač je osmislio 5 različitih igara koje u proseku traju po 15ak minuta. U nekima je cilj skupiti što više kartica, a u nekim što manje, ali se do cilja dolazi na isti način: treba da budeš najbrži igrač koji će da pronađe ISTI simbol na svojoj kartici i kartici saigrača ili kartici na talonu (kada uočiš isti simbol moraš da kažeš tako da svi čuju).

Dete koje ne zna kako se neki pojam zove, može da pokuša da ga objasni (npr. jin i jang simbol može da se opiše i kao crno beli krug sa 2 tačke). Za stariju decu, Dobble je odlično edukativno sredstvo za učenje stranih jezika. Iako ga do sada nismo našli informaciju koje škole ga primenjuju kao edukativan material (iako mislimo da bi trebalo), možete ga koristiti za učenje kroz igru kod kuće.

Dobble je pogodan i za odrasle, a jedini nedostatak koji smo uvideli je što nije primeren klincima mlađim od 6 godina.

Više detalja možete videti na sajtu zvaničnog distributera Cool Play.

Playmais

Playmais je odličan primer kako jednostavna igračka može da bude multifinkcionalna, zabavna i stimulativna. Playmais su delići od kukuruznog skroba različitih boja koji se lepe jedan na drugi (prislanjanjem na vlažnu krpicu komadići postaju lepljivi) spakovani u kutije sa idejama za rad i različitim zadacima.

Playmais je nemački proizvod koji je tek od jeseni dostupan u Srbiji, iako se u nekim zemljama koristi i kao edukativni materijal u školama već 15 godina. Proizvod se može koristiti na brojne načine:

za pravljenje figura (životinje, ljudi, ukrasi, ramovi za slike i dr.),
za ukrašavanje papira i kartona (npr. pravljanje čestitki)
za ukrašavanje stakla umesto nalepnica
za učenje osnovnih računskih operacija,
– pomoćno sredstvo za učenje jezika i širenje vokabulara (koliko znamo, ni Playmais se, kao ni Dobble, ne koristi u školama jezika kod nas iako su prednosti očigledne).

Nedostatak Playmaisa je što nije pogodan za decu mlađu od 2.5-3 godine i što klinci traže novu kutiju čim primete da je stara pri kraju.

Kompletnu ponudu Playmais proizvoda možete videti u našem web shopu.

Magnetne igračke

Magnetne igračke podsećaju na slagalice i omogućavaju pravljenje 2D i 3D modela.

Poslednjih godina proizvođači edukativnih materijala kreirali su brojne magnetne igračke na različite teme. Francuski proizvođač drvenih igračaka Janod dizajnirao je seriju Magnetnih knjiga uz pomoć kojih sastavljaju životinje, prevozna sredstva, različite oblike, reči i dr. Broj magneta u kutiji varira od 30 do čak 120 u zavisnosti od tematike.

Magnetna knjiga se može nositi na putovanja i kod drugara. Magnetići se mogu koristiti i na drugim podlogama u stanu kao što je npr. frižider. Janod magneti na različite teme se lako mogu sklapati i sa drugim magnetima koje imate u kući. Na taj način frižider postaje podloga za umetnička dela klinaca od 3 do 8 godina.

Magnetne knjige možete pronaći u različitim knjižarama po gradu. Ako prolazite Vračarom, svratite u Mini Mondo i pogledajte njihovu ponudu magnetnih igračaka.

Da li ste probali Dobble, Playmais i Magnetne knjige? Kakva su Vaša iskustva? Pišite nam u komentarima, rado ćemo objaviti Vaše predloge u narednim člancima 🙂