Header image

Danas nam je divan dan

– 5 nezaboravnih animacija na dečijem rođendanu –

Svake godine, bar mesec dana pre tog divnog dana, roditelji se suočavaju sa puno dilema. Mesto proslave, tema rođendana, igre i posluženje za goste samo su neke od njih. Bez obzira da li je slavlje u igraonici ili kod kuće, jedan deo rođendana ćete verovatno morati da zabavite male goste. Tako animacija na dečijem rođendanu postaje jedna od ključnih dilema.

Ideje iz ovog članka uspešno se mogu sprovesti kako kod kuće, tako i u rođendaonici tj. igraonici (neki predlozi inspirisani su Playmaisom, ali se mogu realizovati i korišćenjem drugih materijala).

Minimalni uzrast dece za predložene ideje je 3 godine.

Kompleksnost igara može se prilagoditi uzrastu.

IGRA 1: NA BOJU, NA BOJU

Ova igra je slična onoj čuvenoj “Na slovo, na slovo”, ali ima i dodatni element iznenađenja – izvlačenje boje iz neprovidne kese ili džaka.

Napunite kesu ili džak raznobojnim Playmais delovima (mogu se koristiti i raznobojne loptice ili papirići).

Svako dete (bez virenja) izvlači 1 komadić i mora brzo da kaže šta može biti te boje.

Onaj ko pogreši ispada, sve dok ne ostane 1 pobednik. Za veću decu možete uvesti vremensko ograničenje za davanje odgovora.

IGRA 2: POTRAGA ZA BLAGOM

Zvuči poznato? Ovo je česta animacija na dečijem rođendanu i može se sprovesti i u prirodi. Ali, ovaj put nismo imali na imu mape, ašove, kofice i zagonetke. Predlažemo jednostavniju verziju koju možete organizovati kod kuće.

Naša verzija se zove Potraga za Playmaisom. Za ovu igru su potrebni Playmais Classic delovi, a kao zamenu možete koristiti loptice od papira različitih boja.

Pre početka igre izdvojite 40ak Playmais Classic delića u 3 ili 4 boje (ili papirića zgužvanih u lopticu). Komadiće sakrijte u različite delove stana (npr. ispod tepiha, u ćošak sobe, u kutiju sa igračkama i sl.)

Klince podelite u onoliko timova koliko ima različitih boja (npr. crveni tim, plavi tim i zeleni tim). Svaki tim treba da dobije jednu kutiju, kesu ili činiju za skupljanje delova.

Cilj svake ekipe je da pronađe što više delova u boji svog tima.

animacija na dečijem rođendanu playmais

Iako će najverovatnije pobediti 1 tim, nagrade mogu dobiti svi. Nagrade mogu biti:

–       Trofeji: za pobednični tim veći, za ostale manji (i oni mogu biti napravljeni od Playmaisa),

–       Čestitke ili zahvalnice od papira,

–       Kolačići,

–       Kese u boji tima u kojoj su bombone ili čokoladice.

IGRA 3: IZAZOV

Deci vole da budu aktivna. Ako organizujete žurku u stanu, može biti nezgodno da 20 mališana trčkara u isto vreme. Zato predlažemo igru koja zahteva fizičku aktivnost, ali na bezbedan i kontrolisan način u malom prostoru.

Igra je slična onoj koju smo pominjali u članku Kako da se igramo kod kuće bez igračaka.

Potrebne su vam kartice od običnog papira na kojima ćete napisati zadatke koje treba obaviti.

Planirajte oko 4 kartice po detetu (ako će na rođendanu biti 15 mališana, napravite 60 kartica)

Igra počinje tako što svi klinci sednu u krug i svakome se podeli po 4 karte licem na dole. Prvi igrač okreće svoju kartu i mora da obavi zadatak koji piše na njoj. Ako uspe, sklanja kartu sa strane, a ako ne, mora da uzme jednu kartu od igrača sa svoje leve strane.

Cilj je ostati BEZ KARTICA.

Zadaci treba da budu zabavni, vezani za fizičku aktivnost koju je moguće sprovesti na malom prostoru i primereni uzrastu dece.

Zadaci mogu biti:

  • Ubaci loptu u kantu iz 3 pokušaja
  • Puzi kao beba najbrže što možeš 20 sekundi
  • Čučni 5x sa knjigom na glavi, ali da knjiga ne padne
  • Napravi špagu
  • Mlati rukama kao ptica krilima 30 sekundi i pevaj “Danas nam je divan dan”
  • Lezi na pod i pravi se da plivaš dok igrač sa desne strane na kaže STOP
  • Napravi 25 koraka na prstima, a zatim se vrati hodom na petama i sl.

Pobednik je onaj koji prvi ostane bez kartica. Ukoliko rezultat bude izjednačen, igrači vuku dodatne kartice iz špila rešenih zadataka.

IGRA 4: ODMOTAJ PAKET

Potrebno je napravite veliku loptu (najbolje od wc papira ili krep papira) u slojevima. Kako?

Pripremite papir i Playmais mosaic delove u boji (možete koristiti i šarene papiriće ili žetone). Paket treba da ima minimum onoliko slojeva koliko ima dece.

Upakujte 1 Playmais komadić u papir kao lopticu. Preko nje, stavite novi Playmais komadić i upakujte ponovo. Preko nje, ponovo stavljate komadić u boji. Proces ponavljate dok ne dobijete veliku loptu od wc papira koja ima slojeve u kojima su sakriveni delići.

Kako se igra?

Klinci sednu u krug. Lopta ide od jednog do drugog i svako odmotava samo 1 sloj. Kako ste u svaki sloj stavili Playmais komadić, svako dete će dobiti nagradu. Po završetku igre, papiriće ili Playmais komadiće deca mogu da zamene za pravi poklon (npr. žuti delići se mogu zameniti za bombonu, zeleni za lizalice, plavi za bananicu).

U orginalnoj igri predmeti se ne stavljaju u sve slojeve, ali ako želte da se svako dete oseća kao pobednik predlažemo ovu verziju.

IGRA 5: ZEKE I PSI

Nije potrebno puno mesta za ovu igru, ali bi bilo idealno da postoji prazan prostor dužine oko 5 metara. Ako to nije slučaj, možete koristiti kružnu putanju u centru bilo koje prostorije. Ne zaboravite, animacija na dečijem rođendanu koja se pamti zahteva samo kreativnost.

U ovoj igru se trkaju zeke i psi. Svaki učesnik može odabrati šta želi da bude. Zeke bi trebale da imaju okrugli i pufnasti, a kuce dugačak i tanak repić koji mogu da zadenu ili zakače šnalom za suknju ili pantalone. Repiće možete napraviti od Playmaisa, papira, parčeta materijala ili kartona.

Svaki igrač koji želi da bude zeka, mora sa svojim zečijim repićem da skakuće sa obe noge istovremeno po definisanom putu (objasnite ili označite putanju).

Svaki igrač koji želi da bude kuca, sa psećim repom ide na “4 noge” po istoj stazi.

Iz igre ispadaju oni koji su izgubili rep.

Ovu igru možete igrati i bez repova, ali tada koristite štopericu. Tada u svakoj rundi ispada najsporiji igrač.

 

Imate još neku ideju? Podelite sa nama koja kreativna animacija na dečijem rođendanu je vašim klincima bila najzabavnija. Pišite nam u komentarima 🙂